
Citroen kokos bûche de noël
10 pers.
ca. 80 min
Ingrediënten
5 eieren, op kamertemperatuur
100 g fijne kristalsuiker
3 citroenen (LB)
75 g bloem (Laarmans) (LB)
1 el maïzena
50 g geraspte kokos + extra voor garnering
5 el poedersuiker + extra voor garnering
250 ml slagroom
125 g crème fraîche
Extra nodig: bakplaat met opstaande rand van ca. 25 x 35 cm, bakpapier, mixer, keukendoek
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier (ook de opstaande rand). Splits de eieren en klop de eiwitten met 1 mespunt zout met de mixer stijf. Klop de kristalsuiker erdoor en klop nog 3 min. Klop op de laagste stand de eidooiers erdoor. Rasp de schil van 1 citroen. Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel met de kokos en citroenrasp zo luchtig mogelijk door het beslag. Verdeel het beslag over de bakplaat, strijk glad en bak in ca. 10 min. goudbruin en gaar.
Leg een schone keukendoek op het werkblad en bestrooi royaal met 3 eetlepels poedersuiker. Stort de biscuitplak hierop en trek voorzichtig het bakpapier eraf. Rol op met de doek en laat 10 min. opgerold liggen. Rol uit en laat afkoelen.
Rasp de schil van de 2e citroen en pers uit. Klop de slagroom met de rest van de poedersuiker lobbig, klop de crème fraîche erdoor tot stijf en spatel de rasp erdoor. Besprenkel de biscuitplak licht met citroensap en bestrijk met de room maar laat de randen vrij en houd 3 eetlepels over. Rol op en snijd de uiteinden bij. Bestrooi met extra kokos en poedersuiker en bestrijk de bovenkant met de room.
Snijd de laatste citroen in dunne plakjes en versier de rol ermee.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
252 kcal
Vetten
17 gram
Koolhydraten
18 gram
Vezels
1 gram
Eiwitten
5 gram