
Coq au vin blanc
4 pers.
ca. 90 min
Frans
Ingrediënten
1 kip of 8 drumsticks
150 gram gerookte spekblokjes
200 gram boter
12 sjalotjes gepeld en evt. gehalveerd
1 winterwortel of 200 g bospeen in plakjes
1 (rode) ui gesnipperd
3 teentjes knoflook fijngehakt
750 milliliter witte wijn (chardonnay, sauvignon blanc of riesling)
200 milliliter kippenbouillon of gevogeltefond
4 takjes peterselie
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
250 gram (kastanje)champignons in vieren of gehalveerd
50 gram bloem
Bereidingswijze
1. Bestrooi de kip met zout.
2. Bak de spekblokjes iets uit in een braadpan en schep ze eruit.
3. Smelt 125 gram boter in de braadpan en bak hierin de kip rondom bruin. Schep de kip uit de pan.
4. Fruit de sjalotjes 2-3 minuten in het bakvet en haal ze uit de pan.
5. Roerbak de wortel, knoflook zonder te kleuren en giet de wijn en bouillon erbij.
6. Verwarm en voeg de kip, peterselie, tijm en laurier toe. Stoof circa 1 uur zachtjes met het deksel op de pan.
7. Verhit 25 gram boter en bak de champignons hierin kort. Kneed intussen 50 gram boter met de bloem tot een balletje (beurre manié).
8. Voeg de laatste 5 minuten van de stooftijd de spekjes, sjalotjes en champignons toe aan de kip. Bind het vocht met verkruimelde beurre manié en kook de saus 1 minuut door. Breng op smaak met zout en peper.
9. Verwijder de takjes peterselie, tijm en laurierblaadjes. Serveer met rijst of stokbrood.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
935 kcal
Vetten
63 gram
Koolhydraten
23 gram
Eiwitten
36 gram