

Cranberry-peertaart met frangipane en honing
10 pers.
ca. 180 min
Ingrediënten
300 gr + 2 el tarwebloem + extra
80 gr fijne kristalsuiker
125 gr koude boter, in blokjes
3 eieren
2 el koud water
snufje zout
150 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr witte basterdsuiker
150 gr amandelmeel
1 tl vanille extract
2 el melk of perenlikeur
125 gr + 1 el cranberrysaus
3 harde Conference peren
1 el honing
poedersuiker
ook nodig: vershoudfolie, oven, quichevorm van circa 24 cm doorsnede, steunvulling
Bereidingswijze
1. Meng de 300 gr tarwebloem, 80 gr fijne suiker, 125 gr boter in blokjes, 1 ei, koude water en snufje zout in de keukenmachine. Pulseer tot het deeg net een bol begint te vormen. Haal daarna uit de kom, kneed nog 2 keer door en vorm er een platte schijf van. Pak deze in vershoudfolie en leg 60 minuten in de koelkast om te rusten. Als je geen keukenmachine hebt, kun je dit ook met de hand doen. Meng alles in een grote kom en snijd de blokjes boter erdoor met 2 messen. Kneed daarna snel door met koude handen en vorm er een schijf van.
2. Vet de quichevorm in met boter of bakspray.
3. Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 - 8 minuten op temperatuur komen zodat het makkelijker uit te rollen is. Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol het deeg uit tot een plak waarmee je quichevorm goed kunt bekleden. Laat het iets overlappen en snijd daarna bij de buitenste rand rondom bij. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).
5. Leg na het koelen een vel bakpapier op het deeg en vul deze met steunvulling. Bak circa 15 - 20 minuten in de oven, verwijder daarna het bakpapier met de steunvulling en bak daarna nog 5 minuten tot de randjes mooi bruin worden. Haal de vorm uit de oven en laat de bodem afkoelen.
6. Maak ondertussen de frangipane door de 150 gr boter, 150 gr basterdsuiker, 2 eieren, 150 gr amandelmeel, 2 el bloem, vanille extract en melk of perenlikeur te mengen in de keukenmachine laat draaien tot het een geheel is. Ook dit kun je eventueel met de hand mengen.
8. Besmeer de afgekoelde bodem met 125 gr cranberrysaus. Verdeel hier de frangipane gelijkmatig over. Ik deed dit zelf met mijn vingers, omdat het een plakkerig mengsel is.
9. Schil de peren en snijd ze aan de bovenkant iets in plakjes, maar snijd ze niet helemaal door. Leg de halve peren in een waaier in de frangipane en duw ze er zachtjes in.
10. Zet de taart weer in de oven (nog steeds op 180 graden) en bak circa 35 - 40 minuten tot de frangipane helemaal gaar is en begint te bruinen.
11. Verwarm 1 el cranberrysaus met de honing en bestrijk hiermee de peren als de taart net uit de oven komt.
12. Laat de cranberry-peertaart volledig afkoelen op een rooster voordat je ‘m in punten snijdt. Bestrooi met poedersuiker vlak voor het serveren.
Meer recepten in de categorie