
Crème Brûlée kruidnotentaart
Nagerecht
8 pers.
ca. 120 min
Frans
Ingrediënten
300 gram kruidnoten
75 gram gesmolten roomboter
2 stuks eidooiers
1 rasp van een halve sinaasappel
8 deciliter slagroom
2 deciliter volle melk
200 gram witte basterdsuiker
9 eidooiers
1 druppel vanillestokje (of enkele vanille-extract)
1 mespuntje zout
1 beetje rietsuiker
155 gram kristalsuiker
2 eiwitten
40 milliliter water
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Vet een springvorm goed in en bekleed de binnenkant eventueel met bakpapier, zodat je de taart later perfect kunt lossen.
3. Verkruimel voor de bodem de kruidnoten in de keukenmachine tot fijne kruimels. Schep in een kom en meng met de gesmolten boter, de sinaasappelrasp en de eidooier. Schep de vulling in de taartvorm en druk het met een lepel tegen de rand aan. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is aangedrukt.
4. Plaats in de voorverwarmde oven en bak de bodem ongeveer 10 minuten.
5. Neem uit de oven. Verlaag de temperatuur van de oven tot 130 graden. Laat de oven even open staan, zodat hij meteen afkoelt.
6. Schenk voor de vulling de slagroom en de melk in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en schraap er het merg uit. Voeg zowel het merg als het vanillestokje toe en verwarm het geheel tot tegen het kookpunt. Draai het vuur lager en laat 10 minuten trekken.
7. Klop ondertussen in een kom de eidooiers los met de basterdsuiker tot een schuimig geheel.
8. Voeg, terwijl je blijft kloppen, beetje bij beetje de hete vloeistof bij de eidooiers en roer zeer goed los.
9. Giet terug in de pan en blijf roeren terwijl je het op een laag pitje verwarmt. Blijf de massa roeren tot het goed begint te binden en het een stevige massa is geworden zonder grote belletjes. Deze crème is perfect als je een streep trekt met je vinger op de spatel waarmee je aan het roeren bent en de streep blijft aanwezig. Oftewel, deze loopt niet meer weg.
10. Neem van het vuur, blijf nog enkele minuten roeren en haal er dan het vanillestokje uit.
11. Maak de volgende dag het eiwitschuim. Doe hiervoor de suiker met het water in een steelpan. Houd wel 1 eetlepel suiker achter.
12. Verwarm het water met de suiker op een laag pitje tot het een heldere vloeistof is geworden. Zet het vuur nu hoger en laat koken tot een stroop met mooie fijne belletjes. Beschik je over een keukenthermometer, dan dient de temperatuur van de siroop 121graden te zijn.
13. Doe ondertussen het eiwit met de rest van de suiker in de kom van een mixer of gebruik een handmixer en klop het tot een stevig schuim.
14. Voeg al kloppende heel voorzichtig de hete siroop bij het eiwitschuim en blijf kloppen.
15. Klop doortot het schuim lauwwarm is. Schep het eiwitschuim in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
16. Haal de taart uit de vorm en bestrooi de vulling lichtjes met een laagje rietsuiker. Brand dit voorzichtig af met een crème brûléebrandertje.
17. Spuit mooie rozetjes van het eiwitschuim op de taart en brand deze lichtjes af met een crème brûléebrandertje.
18. Bestrooi tenslotte met verkruimelde kruidnoten en rasp er nog een beetje sinaasappel over heen.
Meer recepten in de categorie