
Eenpersoons tarte tatin
4 pers.
ca. 90 min
Hollands
Ingrediënten
75 g suiker
30 g roomboter
4 (niet te grote) Elstar appels
4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
4 kleine bolletjes vanille-roomijs
EXTRA appelboor, muffinvorm, bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 °C. Doe de suiker in een steelpan met 2 el water en laat op heel laag vuur smelten. Roer niet, want dan kan het mengsel gaan klonteren. Als de vloeistof helder is, zet het vuur dan wat hoger en laat de suiker karamelliseren. Heeft het een lichtbruine kleur, neem de pan dan van het vuur en voeg de boter toe. Pas op, dit kan spetteren en is heel heet! Roer door tot je een lichtbruine karamel hebt. Klontert het mengsel nu alsnog, zet de pan dan even terug op het vuur en laat het mengsel weer smelten tot karamel.
Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Verdeel de karamel over de 4 muffinvormen. Leg in elke holte een appel en zet de muffinvorm 1 uur in de oven. Keer de appels halverwege de bereidingstijd voorzichtig. En weer: pas op, want de karamel is heet.
Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien en steek (of snij) er 4 rondjes uit van ± 8 cm, de maat van de holtes van de muffinvorm. Prik het bladerdeeg in met een vork en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en dek af met een ovenbestendig rekje of rooster. Zo blijft het deeg plat. Bak het bladerdeeg 25 min. in de oven met de appels.
Neem de muffinvorm uit de oven en laat 15 min. afkoelen. Zijn de plakjes bladerdeeg mooi goudbruin en knapperig, dan zijn ze klaar. Zien ze nog wat bleek, bak ze dan nog even op 180 °C.
Leg de plakjes bladerdeeg op de appels in de muffinvorm en leg er een snijplank op. Keer alles tegelijk om. De gekarameliseerde appels liggen nu als een taartje op het deeg. Leg ze op de borden en serveer met wat ijs in het boorgat of ernaast.
Variatietip!
Het bladerdeeg dat je over hebt na het snijden van de rondjes kun je gewoon meebakken. Als je ze daarna breekt kun je ze erbij serveren als ‘croutons’. Ook lekker: restjes bladerdeeg frituren en bestrooien met poedersuiker en kaneel als snack.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
450 kcal
Vetten
20 gram
Koolhydraten
62 gram
Eiwitten
4 gram