Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Eenpersoons tarte tatin

Eenpersoons tarte tatin

Ingrediënten

  • 75 g suiker
  • 30 g roomboter
  • 4 (niet te grote) Elstar appels
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 4 kleine bolletjes vanille-roomijs
  • EXTRA appelboor, muffinvorm, bakpapier
Eenpersoons tarte tatin product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Nagerecht
Recipes/Time Ca. 90 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Doe de suiker in een steelpan met 2 el water en laat op heel laag vuur smelten. Roer niet, want dan kan het mengsel gaan klonteren. Als de vloeistof helder is, zet het vuur dan wat hoger en laat de suiker karamelliseren. Heeft het een lichtbruine kleur, neem de pan dan van het vuur en voeg de boter toe. Pas op, dit kan spetteren en is heel heet! Roer door tot je een lichtbruine karamel hebt. Klontert het mengsel nu alsnog, zet de pan dan even terug op het vuur en laat het mengsel weer smelten tot karamel. 
  2. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Verdeel de karamel over de 4 muffinvormen. Leg in elke holte een appel en zet de muffinvorm 1 uur in de oven. Keer de appels halverwege de bereidingstijd voorzichtig. En weer: pas op, want de karamel is heet. 
  3. Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien en steek (of snij) er 4 rondjes uit van ± 8 cm, de maat van de holtes van de muffinvorm. Prik het bladerdeeg in met een vork en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en dek af met een ovenbestendig rekje of rooster. Zo blijft het deeg plat. Bak het bladerdeeg 25 min. in de oven met de appels.
  4. Neem de muffinvorm uit de oven en laat 15 min. afkoelen. Zijn de plakjes bladerdeeg mooi goudbruin en knapperig, dan zijn ze klaar. Zien ze nog wat bleek, bak ze dan nog even op 180 °C. 
  5. Leg de plakjes bladerdeeg op de appels in de muffinvorm en leg er een snijplank op. Keer alles tegelijk om. De gekarameliseerde appels liggen nu als een taartje op het deeg. Leg ze op de borden en serveer met wat ijs in het boorgat of ernaast.

Variatie

Het bladerdeeg dat je over hebt na het snijden van de rondjes kun je gewoon meebakken. Als je ze daarna breekt kun je ze erbij serveren als ‘croutons’. Ook lekker: restjes bladerdeeg frituren en bestrooien met poedersuiker en kaneel als snack.

    Voedingswaarde

  • Kcal 450
  • Eiwit 4 g
  • Koolhydraten 62 g
  • Vet 20 g