Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

 1. PLUS/
 2. Recepten/
 3. Eton mess met gekarameliseerde pompoen en chocolade

Eton mess met gekarameliseerde pompoen en chocolade

Ingrediënten

 • 100 gr + 1 el suiker
 • 50 ml water
 • 1 tl kaneel
 • 250 gr flespompoen
 • 75 gr + 150 gr slagroom
 • 75 gr pure chocolade
 • boter
 • 12 mini meringues vanille
 • 8 stukjes kerstchocolade naar keuze
 • optioneel: Kerstpret strooisels
 • Ook nodig: grote ovenschaal (circa 25 x 30 cm) met bakpapier, keukenmachine of handmixer, 4 niet al te hoge glazen bakjes
Eton mess met gekarameliseerde pompoen en chocolade product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Nagerecht
Recipes/Time Ca. 60 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

 1. Gekarameliseerde pompoen:
 2. 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een grote ovenschaal met bakpapier.
 3. 2. Meng de 100 gram suiker, water en kaneel in een pannetje met dikke bodem. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat de suiker karameliseren tot een goudkleurige karamel. Draai af en toe de pan even rond, maar roer niet.
 4. 3. Snijd in de tussentijd de flespompoen in blokjes van ongeveer 1x1 cm en leg deze in de ovenschaal.
 5. 4. Zodra de karamel klaar is, schenk je deze over de pompoenblokjes heen (pas op: de karamel is gloeiend heet). Schep de pompoenblokjes om met een lepel en verdeel ze gelijkmatig over de schaal.
 6. 5. Zet de schaal in de oven voor 20 - 25 minuten. Schep om de 10 minuten even om.
 7. 6. Haal daarna uit de oven en laat de gekarameliseerde pompoen volledig afkoelen.
 8. Tip: Het karameliseren kun je al een dag eerder doen. Bewaar de pompoenblokjes daarna afgedekt in de koelkast. Maar zorg dat ze wel weer op kamertemperatuur zijn voordat je ze verwerkt in de eton mess.
 9. Chocolade ganache:
 10. 1. Verwarm de 75 gram slagroom in een steelpannetje tot het kookpunt en zet daarna het vuur uit.
 11. 2. Hak in de tussentijd de pure chocolade fijn.
 12. 3. Roer de chocolade met een garde of pollepel door de warme slagroom tot alle chocolade is gesmolten en je een mooie, pure chocoladeganache krijgt.
 13. 4. Roer op het laatst een klein klontje boter erdoor.
 14. 5. Schep de chocolade ganache over in een bakje en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 15. Tip: Ook de ganache kun je al een dag eerder maken en afgedekt bewaren tot gebruik. Zorg er wel voor dat deze weer volledig op kamertemperatuur is (enigszins vloeibaar) voordat je ‘m gaat verwerken in de eton mess. Haal daarvoor voor de zekerheid al een uur eerder uit de koelkast. Je kunt ‘m eventueel ook even kort verwarmen in de magnetron en daarna laten afkoelen tot kamertemperatuur.
 16. Samenstellen van de eton mess:
 17. 1. Klop de 150 gram slagroom met 1 eetlepel suiker met de keukenmachine of handmixer tot je stevig opgeklopte slagroom hebt.
 18. 2. Voeg aan de opgeklopte slagroom het volgende toe: de gekarameliseerde pompoen (houd 12 stukjes achter), 4 volle eetlepels chocolade ganache (kamertemperatuur) en 10 grof verkruimelde mini meringues. Schep dit kort door elkaar. Het hoeft alleen een beetje door elkaar geschept te zijn, niet compleet gemengd.
 19. 3. Vul de bodems van de glazen met stukjes kerstchocolade naar keuze. Schep hier een royale portie van eton mess op en garneer die weer met kerstchocolade, extra grof verkruimelde mini meringues, de achtergehouden blokjes pompoen en eventueel kerstpret strooisels naar keuze.
 20. 4. Serveer de eton mess direct.

Variatie

De klassieke eton mess maak je met aardbeien, meringue en slagroom. Maar ik bedacht een winterse variant met pompoen en chocolade voor de kerstdagen. Je kunt de ingredienten even grof door elkaar spatelen, of je maakt er mooie laagjes van in de glaasjes. Aan jou de keuze! | Kinderen vinden het geweldig om te helpen met het versieren van de eton mess in de glazen schaaltjes. Laat ze vooraf hun favoriete kerstchocolade uitzoeken daarvoor. En vergeet de PLUS Kerstpret strooisels niet!