
Franse appeltaart
10 pers.
ca. 40 min
Hollands
Ingrediënten
120 g walnoten
220 g suiker
1 eiwit
150 g bloem
100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 klein ei
4 biologische Evelina appels
sap van 1 citroen
½ pot abrikozenjam (à 400 g)
EXTRA keukenmachine, mixer met deeghaken of staafmixer met hak-molen, vershoudfolie, appelboor, lage taartvorm (24 cm ø), ingevet
Bereidingswijze
Maal in de keukenmachine de walnoten met 120 gram suiker fijn. Voeg het eiwit toe en laat draaien tot een smeuïge spijs. Bewaar de spijs in vershoudfolie minstens 12 uur in de koelkast
Kneed in de keukenmachine het deeg van de bloem, boter, 50 gram suiker, het ei en een snuf zout. Bewaar het deeg in vershoudfolie minstens 30 minuten in de koelkast
Verwijder de klokhuizen uit de appels met een appelboor. Halveer 3 appels en snijd de helften in plakjes van 3-4 ml. Meng met het citroensap en 50 gram suiker. Snijd van de 4e appel een plak van 3 cm, voor het midden. Snijd de plak vanuit het midden rondom in dunne plakjes. Verwijder een paar plakjes en waaier de rest uit. Besprenkel met citroensap en laat 15 minuten marineren
Verwarm intussen de oven voor tot 180ºC. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verdeel de spijs over de bodem. Zet in het midden de ‘roos’ van appelplakjes en vorm een waaier van de schijfjes aan de buitenkant
Bak de taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar
Neem de appeltaart uit de oven. Verwarm de abrikozenjam en zeef de jam daarna. Bestrijk de taart met de gezeefde jam en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
390 kcal
Vetten
17 gram
Koolhydraten
53 gram
Eiwitten
5 gram