Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Gebakken brie met pistache, dadel en sinaasappel

Gebakken brie met pistache, dadel en sinaasappel

Ingrediënten

  • 100 gr pistachenoten in de dop of 50 gr gepelde (ongezouten en ongeroosterd)
  • 1 handsinaasappel
  • 4 medjoul dadels
  • 1 takje verse oregano
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 2 President Mini Le Brie
  • knijphoning
  • 1 afbak stokbrood
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
Gebakken brie met pistache, dadel en sinaasappel product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Voorgerecht
Recipes/Time Ca. 30 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte). Bekleed een bakblik met bakpapier voor de crostini en bekleed 2 ovenschaaltjes (of 1 grote) met bakpapier, hier gaan straks de stukken brie in.
  2. 2. Heb je pistachenoten in de dop, pel deze dan eerst. Rooster de pistachenoten daarna circa 5 minuten op laag vuur in een koekenpan zonder vet. Schud regelmatig om en schep ze na het roosteren op een plank om iets af te koelen. Hak ze grof.
  3. 3. Boen in de tussentijd de sinaasappel schoon en rasp de schil. Halveer ‘m en snijd met een scherp mesje 6 mooie partjes uit 1 helft.
  4. 4. Verwijder de pitten van de dadels en snijd ze in stukjes.
  5. 5. Rits de blaadjes van het takje oregano en hak ze fijn. Je hebt 2 theelepels fijngehakte oreganoblaadjes nodig.
  6. 6. Roer de pistachenoten, dadels en oregano door elkaar met 2 - 3 eetlepels sinaasappelsap en naar smaak wat sinaasappelrasp (niet teveel, want dan wordt het bitter), zeezout en zwarte peper.
  7. 7. Leg de stukken brie in de ovenschaaltjes en knijp er royaal wat honing over (1 - 2 eetlepels per brie). Zet de ovenschaaltjes op de bakplaat.
  8. 8. Snijd het stokbrood in mooie plakken. Leg ze op het bakpapier, rondom de ovenschaaltjes en besprenkel met olijfolie.
  9. Tip: Is je bakplaat te klein om alles erop te plaatsen, gebruik dan 2 bakblikken boven elkaar in de oven. Of een bakblik en een rek.
  10. 9. Zet de bakplaat in de oven voor 12 - 15 minuten tot de brie bovenop goudbruin begint te worden en ze een beetje beginnen op te bollen door het smelten.
  11. 10. De crostini haal je er na 12 minuten (als de bovenkanten mooi goudbruin zijn) vast uit. Halveer het teentje knoflook en smeer de bovenkanten van de crostini’s ermee in. Zo krijgen ze een lekkere knoflooksmaak.
  12. 11. Serveer de gebakken brie op 2 mooie bordjes en beleg de bovenkant royaal met de pistache-dadeltopping. Leg daartussen de partjes sinaasappel die je zo mooi hebt uitgesneden. Als laatste gaat er nog een scheutje honing over en wat zwarte peper.
  13. 12. Serveer direct met de crostini zodat de brie nog lekker warm is.
  14. Tip: De topping kun je al een dag eerder maken en bewaren in de koelkast. Je hoeft dan alleen nog de brie en de crostini op het laatst te bakken.

Variatie

Mini brie is voldoende om te delen met z’n tweeen. Ik koos voor de mini brie van President, omdat deze rondom een korst heeft. Een ander merk kan natuurlijk ook, mits deze ook een korst rondom heeft. Anders loopt de brie helemaal uit in de oven. Ben je meer een camembert-fan? Dat kan ook en combineert goed met deze topping. | Je kunt ‘m serveren als voorgerecht of maak deze gebakken brie onderdeel van een borrelplank. Voeg bijvoorbeeld nog wat toastjes, crostini, rauwkost, dipjes en charcuterie toe en de borrel kan niet meer stuk! | Lekkere mocktail voor erbij? Maak dan deze cranberry-sinaasappelmocktail. Meng 1 deel cranberrysap met 1 deel vers sinaasappel en schenk hier 1 flesje Crodino bij. Rijg om en om partjes sinaasappel en amarenekersen aan een spiesje en serveer die in de mocktail.