

Gehaktballetjes met cranberrysaus
10 pers.
ca. 65 min
Ingrediënten
½ kleine ui (circa 35 gr), gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
koolzaadolie of bakolijfolie
350 gr gehakt (rund of half-om-half)
2 tl grove mosterd
1 ei, losgeklopt
50 gr paneermeel
zout
zwarte peper
125 gr cranberrysaus
125 gr barbecuesaus
2 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
Bereidingswijze
1. Verhit een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook voor een paar minuten in 1 eetlepel olie, schep daarna over in een grote kom en laat afkoelen. Laat de hapjespan staan (en maak niet schoon), want die ga je straks nog gebruiken.
2. Voeg het gehakt, de mosterd, ei, paneermeel, 1 tl zout en een goede snuf zout toe aan de kom en kneed alles goed door elkaar met je handen. Draai er daarna, met licht vochtige handen, circa 25 balletjes van ter grootte van een pingpong bal. Leg ze op een bord en zet 30 minuten in de koelkast.
3. Bak de gehaktballetjes daarna op middellaag vuur rondom mooi bruin aan. Zet het vuur niet te hoog, want dan worden ze te snel bruin. Het is beter om het vuur iets lager te zetten zodat ze goed gelijkmatig bruinen. Schep daarna uit de pan.
4. Zet het vuur iets lager en voeg de cranberrysaus, barbecuesaus, tijm en rozemarijn toe. Roer door en verwarm. Leg de gehaktballetjes in de saus, schep ze even om en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel iets schuin op de pan. Schep halverwege nog een keer om.
5. Prik ze vlak voor het diner op leuke prikkertjes en serveer op een bordje met een lepel van de cranberrysaus erbij.
Variatietip!
Zowel de gehaktballetjes als de cranberrysaus kun je volledig voorbereiden. Bewaar ze samen in een afgesloten schaal in de koelkast. Warm ze vlak voor het diner op in een pannetje op laag vuur tot de balletjes warm zijn. Daarna prik je ze pas aan de stokjes om te serveren.
Meer recepten in de categorie