
Gekaramelliseerde witlof met appel en ontbijtspek
4 pers.
ca. 30 min
Ingrediënten
1 kg witlof
2 stuks appels
125 gram ontbijtspek
150 ml appelsap
1 kg aardappelen kruimig
3 eetlepels tijm
125 ml melk
Bereidingswijze
1. Breng een ruime pan met water aan de kook.
2. Schil en snijd de aardappelen doormidden en kook ze 20 minuten. Giet af en bewaar in de pan.
3. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak het ontbijtspek in 5 minuten knapperig.
4. Halveer ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijfjes. Halveer de witlof en snijd de halve stukken in kwarten. Bak de appel 2 minuten met de spekjes mee.
5. Schep vervolgens de witlof erdoor en bak 6 minuten mee. Voeg de appelsap en de tijm toe en draai het vuur hoog. Laat de appelsap inkoken en de witlof karamelliseren.
6. Verwarm de melk in een steelpan en stamp de aardappelen met een pureestamper fijn. Meng de warme melk met de gestampte aardappelen en roer tot een romige puree.
7. Verdeel de aardappelpuree over de borden en schep de witlof er overheen.
Voedingswaarden
Per portie
Energie
1875 Kj
Calorieën
443 kcal
Vetten
13 gram
Waarvan verzadigd vet
4 gram
Koolhydraten
62 gram
Waarvan suikers
14 gram
Vezels
11 gram
Eiwitten
15 gram