Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Gepocheerde peertjes gevuld met ricotta, tijm en honing

Gepocheerde peertjes gevuld met ricotta, tijm en honing

Ingrediënten

  • 4 harde Conference peren
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 4 plakjes verse citroen
  • 3 el honing + extra
  • 125 gr ricotta
  • 1 tl tijmblaadjes + extra
  • zwarte peper
  • 2 bastogne koeken
  • gezouten boter
Gepocheerde peertjes gevuld met ricotta, tijm en honing product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Nagerecht
Recipes/Time Ca. 40 minuten
Recipes/Persons 8 personen

Bereidingswijze

  1. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan, en snijd ze doormidden. Schraap/schep met een theelepeltje het klokhuis eruit.
  2. 2. Schenk 1 liter water in een braadpan en voeg de suiker toe. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur daarna wat lager en voeg het vanillestokje, kaneelstokje, de kruidnagels, steranijs, plakjes verse citroen en 2 el honing toe.
  3. 3. Leg de peren in het vocht met de snijkant naar boven. Als ze niet helemaal onder liggen, schenk je nog wat extra water erbij. Dek de peren af met een vel bakpapier die je op maat knipt zodat het precies in de pan past. Deze truc heb ik ooit geleerd van David Lebovitz en het zorgt ervoor dat de peren niet omhoogkomen.
  4. 4. Laat de peren 20 - 25 minuten pruttelen tot ze net zacht zijn. Test dit door een scherp mes in het midden van een peer te steken. Als deze er moeiteloos doorheen gaat, zijn je gepocheerde peertjes klaar.
  5. 5. Roer de ricotta los met 1 el honing, de tijmblaadjes en een snufje zwarte peper. Proef en voeg naar eigen wens eventueel nog extra honing of peper toe.
  6. 6. Verkruimel de bastognekoeken tot grove kruimels en bak deze kort op in een beetje gezouten boter. Als ze net uit de pan komen zijn ze nog zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze lekker krokant.
  7. 7. Verdeel de gepocheerde peertjes over een mooie schaal en vul de holtes met het ricottamengsel. Garneer met een kneepje honing, de koekkruimels en nog een paar blaadjes verse tijm.

Variatie

Het vocht wat overblijft in de pan kun je flink laten inkoken (maar haal wel eerst de peren eruit) tot een kruidige perensiroop. Hier kun je een heerlijke cocktail van maken met een ¼ deel perensiroop, ¼ deel Martini (werkt ook goed met de alcoholvrije Martini Vibrante) en een ½ deel bruisend water. Voeg nog een sinaasappelschil toe en je cocktail is klaar. Maar je kunt het ook goed combineren met prosecco.