

Geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons
4 pers.
ca. 100 min
Ingrediënten
1 knolselderij
zout
50 gr ongezouten boter (plantaardige boter voor vegan) + extra
25 gr koolzaadolie
30 gr balsamicoazijn
1 el honing (ahornsiroop voor vegan)
zwarte peper
1 sjalot, gesnipperd
150 gr kastanjechampignons, in plakjes
200 gr gekookte kastanjes, grof gehakt
1 tl fijngehakte rozemarijnnaaldjes
2 takjes platte peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar waar de knolselderij in past.
2. Schil de knolselderij met een scherp koksmes en kook ‘m in zijn geheel 5 minuten voor in gezouten, kokend water. Giet daarna af en dep de knolselderij droog met keukenpapier.
3. Smelt de boter en meng deze met de koolzaadolie, balsamicoazijn, honing en een royale snuf zout en peper. De glaze moet goed op smaak zijn, want dit heb je wel nodig voor een hele knolselderij.
4. Leg de knolselderij in de ovenschaal en bestrijk ‘m royaal met een deel van de glaze. Gebruik hiervoor een kwastje. Zet de knolselderij in de oven voor circa 90 minuut en bestrijk ‘m iedere 15 minuten opnieuw met de glaze. De knolselderij is klaar als je in het midden een scherp mes kunt steken en deze er moeiteloos doorheen glijdt. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw. Snijd daarna in mooie parten, deze kun je afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik.
5. Maak ondertussen de topping. Verhit een hapjespan en fruit de sjalot een paar minuten op middellaag vuur in een klontje (plantaardige) boter met een snuf zout. Voeg de kastanjechampignons en kastanjes toe en zet het vuur iets hoger. Bak dit een minuut of 5 tot de champignons hun vocht beginnen te verliezen en de kastanjes bruin worden. Voeg op het laatst de rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Dit mengsel kun je afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik.
6. Verwarm 15 minuten voordat je aan tafel gaat de knolselderij en topping weer. Leg de parten knolselderij op een mooie schaal en verdeel daar de topping over. Garneer met een snufje zwarte peper en de fijngehakte peterselie.
Meer recepten in de categorie