
Gestoofde witlof met mandarijn, aardappelpuree en spek
hoofdgerecht
4 pers.
ca. 30 min
34.06 voor 4 pers.
Ingrediënten
1 kilo Kruimige aardappelen
6 stuks Witlof (kleine stronkjes)
3 stuks Mandarijnen
100 gram Roomboter
450 gram Speklap zonder zwoerd
4 eetlepel Ketjap manis
1 theelepel 5 spice kruiden
125 gram Crème fraîche
Bereidingswijze
1. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe de aardappels in een pan met water en breng aan de kook. Kook in 15-20 minuten gaar.
2. Maak ondertussen de witlof schoon en halveer in de lengte. Pers de mandarijnen uit. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur met de helft van de roomboter en blus zodra de boter begint te schuimen af met het mandarijnsap.
3. Draai het vuur laag, kruid met peper en zout, en leg er de witlof met de snijkant naar beneden op. Dek de pan af met een deksel of stuk bakpapier en laat 15-20 minuten stoven.
4. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en meng ondertussen de speklapjes met de ketjap en five spice. Bak de speklapjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar.
5. Giet de aardappels af en stamp samen met de resterende roomboter en crème fraîche tot een puree. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappelpuree op vier borden en serveer met de witlof en speklapjes.
Meer recepten in de categorie