
Gratin dauphinois
Bijgerecht
4 pers.
ca. 15 min
Frans
Ingrediënten
1 kilogram vastkokende aardappel
250 milliliter volle melk
1 teentje knoflook (fijngesneden)
1 eetlepel tijmblaadjes (vers)
150 gram gruyère (geraspt)
50 gram roomboter
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Schil de aardappelen en schaaf ze in de keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes (of snijd ze met een scherp mes in plakjes). Verwarm de melk met de knoflook tot tegen de kook, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
2. Meng de aardappelen met de tijm in een ruime kom en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de helft over de ingevette ovenschaal. Bestrooi met 75 g kaas en verdeel 25 g roomboter erover. Schep de rest van de aardappelen erop, bestrooi met de rest van de kaas en verdeel de rest van de roomboter erover.
3. Schenk de hete melk over de aardappelen en bak in 1 uur in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Dek eventueel na 45 min. af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
493 kcal
Vetten
25 gram
Waarvan verzadigd vet
17 gram
Koolhydraten
47 gram
Vezels
4 gram
Eiwitten
18 gram
Zout
1 gram
Meer recepten in de categorie