
Gratin met aardappel, zoete aardappel en biet
6 pers.
ca. 90 min
Ingrediënten
boter om in te vetten
400 g vastkokende aardappelen
400 g zoete aardappelen
400 g gekookte bietjes
1 teen knoflook
6 takjes tijm
150 g Zwitserse gruyère kaas
250 ml slagroom
Ovenschaal 20 x 30 cm
Aluminiumfolie
Bereidingswijze
1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de ovenschaal in met boter. Schil de aardappelen en zoete aardappel. Schaaf ze met de biet met een schaaf, keukenmachine of mandoline in dunne plakjes. Verdeel de plakjes naast elkaar, gegroepeerd over de ovenschaal. Bestrooi tussendoor met zout naar smaak.
2 Snijd de knoflook fijn, ris de blaadjes van de tijm (houd 2 mooie takjes achter voor garnering) en verdeel ze over de schaal. Rasp de kaas. Schenk de slagroom erover, bestrooi met de kaas en dek af met aluminiumfolie. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Verwijder na 30 min. de folie. Garneer met de achtergehouden tijm.
Handig Je kunt de gratin 1 dag van tevoren bereiden en de dag zelf weer opwarmen. Verwarm de gratin in ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Wordt het te bruin, dek af met aluminiumfolie.
Variatietip!
Lekker met de Beter Leven Culinaire filetrollade cranberry (800 g) of met hertenbiefstuk.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
455 kcal
Vetten
28 gram
Koolhydraten
35 gram
Eiwitten
13 gram
Meer recepten in de categorie