
Gratin van spruiten
4 pers.
ca. 20 min
Hollands
Ingrediënten
400 g spruiten
500 g pompoen (Bio), geschild en in blokjes van 2 cm
2 el zonnebloemolie
1 el roomboter
1 ui, gesnipperd
¼ tl gemalen kruidnagel
½ tl piment
1 Elstar-appel, gewassen en in blokjes
125 ml slagroom
150 g Zwitserse gruyère, fijngeraspt
160 g chevre blanc (zonder korst), verkruimeld
3 el Parrano strooikaas (bus à 200 g)
½ tl nootmuskaat
½ tl knoflookpoeder
1 pot verse basilicum, blaadjes geplukt en grof gescheurd
3 beschuiten, fijngemalen
EXTRA ovenschaal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de spruiten schoon en schaaf in plakjes van circa 1 centimeter. Kook de spruiten in kokend water in 4 minuten beetgaar en giet af.
Verhit de olie samen met de roomboter in een koekenpan en fruit de ui glazig. Strooi de kruidnagel en het piment eroverheen, voeg de pompoenblokjes toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de laatste 3 minuten de spruiten toe en schep er van het vuur af de appelblokjes door.
Breng in een steelpan de slagroom tegen de kook aan. Laat op laag vuur iets meer dan de helft van de Zwitserse gruyère, chevre blanc en strooikaas in de room smelten. Roer een aantal keer in het pannetje. Breng op smaak met versgemalen peper, nootmuskaat, knoflookpoeder en eventueel zout.
Doe de groenten over in een ingevette ovenschaal. Schep het geheel even om met de basilicum en roer er voorzichtig de kaassaus doorheen. Bestrooi met de rest van de geraspte en verkruimelde kazen en de fijngemalen beschuit. Bak de gratin in de oven in circa 20-25 minuten goudbruin.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
575 kcal
Vetten
43 gram
Koolhydraten
20 gram
Eiwitten
24 gram