

Griekse spanakopita met feta
hoofdgerecht
4 pers.
ca. 45 min
Mediterraans
11.09 voor 4 pers.
Ingrediënten
1 stuk Prei
500 gram Spinazie gewassen
1 stuk Rode uien
2 tenen Knoflook
1 bosje Dille
1 bosje Munt
1 bosje Peterselie
200 gram Feta
1 stuk Ei
224 gram Filodeeg
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. het uiteinde en de buitenste bladeren van de prei. Halveer in de lengte en snijd in dunne halve ringen. Was in een vergiet onder de koude kraan en laat uitlekken.
2. Snijd de spinazie fijn en doe in een grote kom. Snipper de rode ui, hak de knoflook en kruiden fijn. Meng de rode ui, knoflook en kruiden door de spinazie, samen met een halve theelepel zout. Verbrokkel de feta en breek het ei erboven. Meng goed en masseer in met je handen.
3. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel 4 stukken filodeeg over de bodem en besprenkel elk vel met een klein beetje olijfolie. Vouw de randen zo over de zijkanten zodat elke kant goed wordt bedekt. Het deeg mag (en hoort) over de randen te hangen. Verfrummel nog 2 stukken filodeeg en verdeel over de bodem. Besprenkel met olijfolie.
4. Verdeel de helft van het spinaziemengsel over het deeg. Verfrummel 4 vellen filodeeg en leg op de spinazie. Besprenkel met olijfolie. Verdeel de resterende spinazie erover. Vouw het overhangende over de spinazie naar binnen en besprenkel met olijfolie. Verfrummel het laatste deeg wederom, leg bovenop en besprenkel met olijfolie.
5. Snijd het geheel voorzichtig in 4 tot 8 stukken en bak in 45-60 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin, krokant en gaar is.
6. Haal de spanakopita uit de oven en verdeel over borden.
Meer recepten in de categorie