
Groninger eierballen
Lunch
4 pers.
ca. 45 min
Nederlands
Ingrediënten
50 gram boter
75 gram bloem
450 milliliter bouillon (koud)
0 nootmuskaat
2 theelepels kerriepoeder
4 takjes peterselie (fijngehakt)
5 eieren
50 gram paneermeel
0 frituurolie
Bereidingswijze
1. Smelt de boter in een (steel)pan, voeg de bloem toe en laat al roerend circa 5 minuten garen op een lage stand. Roer vervolgens beetje bij beetje de koude bouillon erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat, kerrie, peterselie en een snuf peper.
2. Laat de ragout afkoelen op een natgemaakt plat bord en laat dan minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Kook intussen 4 eieren in circa 8 minuten hard. Laat schrikken onder koud water, pel ze en laat afkoelen. Klop het overige ei los.
3. Zet een bord klaar met losgeklopt ei en een bord met paneermeel. Verdeel de ragout in 4 delen om de 4 gekookte eieren. Haal dan door het paneermeel, vervolgens door het ei en ten slotte nogmaals door het paneermeel. Zet circa 1 uur in de koelkast.
4. Verhit de frituurolie tot 170ºC. Frituur hierin de eierballen in 5-7 minuten rondom goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met mosterd.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
415 kcal
Vetten
30 gram
Waarvan verzadigd vet
11 gram
Koolhydraten
23 gram
Vezels
2 gram
Eiwitten
13 gram
Zout
2 gram