Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Hartige taart met witlof en ham

Hartige taart met witlof en ham

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof
  • 1 schaal Puur van Smaak coburger ham (ca. 116 g)
  • 1 citroen, schoongeboend
  • ½ bakje verse tijm
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 4 beschuiten
  • 1 rol vers taartdeeg (280 g), ontdooid
  • 175 g geraspte belegen kaas
  • 5 eieren
  • 200 ml crème fraîche
  • EXTRA ingevette vlaai- of taartvorm van 28 cm
Hartige taart met witlof en ham product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Voorgerecht
Recipes/Time Ca. 120 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Breng een ruime pan met water en 1 el zout aan de kook. Snijd ondertussen ½ cm van de onderkant van de witlofstronkjes. Snijd ze daarna in de lengte in kwarten. Doe het witlof in de pan zodra het water kookt. Kook in 2-3 min. beetgaar en giet af in een vergiet. Laat 15 min. afkoelen.
  2. 2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Wikkel de witlofkwarten elk in een plakje ham. Zorg ervoor dat het witlof aan beide kanten uitsteekt. Snijd eventueel een plakje ham over de lengte doormidden als je een plakje tekort komt.
  3. 3. Rasp de gele schil van de citroen, halveer de vrucht en pers beide helften uit. Hou een paar mooie takjes tijm apart voor de garnering. Ris de blaadjes van de rest van de takjes tijm en snijd ze grof. Verhit een koekenpan met de olie en fruit de uien ca. 5 min. tot ze zacht zijn. Meng er het citroenrasp en 1 el van het sap door (de rest van het sap wordt niet gebruikt). Verkruimel de beschuiten erboven en roer alles goed door.
  4. 4. Vul de taartvorm met het deeg en snijd de randjes eventueel bij.
  5. 5. Bestrooi de bodem met ¾ van de geraspte kaas. Klop de eieren los met de crème fraîche, meng er het uienmengsel door en doe dit in de taartvorm. Druk de partjes witlof er rondom in (als een klok). Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
  6. 6. Bak de taart in ca. 35 min. gaar in het midden van de oven. Laat afkoelen. Ter plekke bereiden: 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de koude taart in mooie punten en verwarm de witloftaart 15 min. in de oven

Variatie

Tip: Lekker met een groene salade met vinaigrette en wat blaadjes basilicum.

    Voedingswaarde

  • Kcal 870
  • Eiwit 34 g
  • Koolhydraten 42 g
  • Vet 62 g