
Hertenbiefstuk met puree, champignons en wildjus
4 pers.
ca. 40 min
Hollands
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
75 ml volle melk
1 ui
1 teentje knoflook
1 jeneverbes
1 el bruine basterdsuiker
2 el balsamicoazijn
250 ml rode wijn
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 runderbouillonblokje
2 plakjes ontbijtkoek
4 hertenbiefstukken
2 el ongezouten roomboter
250 g champignons
Bereidingswijze
Breng een pan met water aan de kook.
Schil en snijd de aardappels in blokjes.
Kook de aardappels in circa 10 minuten gaar.
Verwarm ondertussen een koekenpan.
Pel en snipper de ui.
Pel en halveer de knoflook en kneus de jeneverbes.
Karamelliseer de suiker met 1 eetlepel water in een koekenpan.
Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml van de rode wijn en 200 ml water.
Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe.
Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en roer door.
Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes.
Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Giet de saus in een schaaltje, dek af en zet apart.
Veeg de koekenpan schoon (je hoeft deze niet af te wassen) en verwarm hierin een scheutje olijfolie.
Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
Bak de biefstukken in ongeveer 3 minuten goudbruin.
Snijd ondertussen de champignons in grove stukken en verwarm een tweede koekenpan met olijfolie.
Bak hierin de champignons op hoog vuur goudbruin, en kruid met peper en zout.
Voeg de boter toe aan de pan met het vlees en draai de biefstukken om.
Bak nog 3 minuten aan de andere kant.
Giet de aardappels af en stoom droog.
Pureer de aardappels en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de melk en roer door de aardappelpuree.
Haal de biefstukken uit de pan en laat een paar minuten rusten in aluminiumfolie.
Giet het braadvet weg en blus af met de resterende wijn.
Breng aan de kook en voeg de wildsaus toe.
Verwarm de saus.
Serveer de hertenbiefstukken met aardappelpuree en champignons.