
Hete bliksem recept
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 40 min
Nederlands
Ingrediënten
8 rode appels (grote)
0.5 citroenen (sap)
100 gram blanke rozijnen
100 milliliter witte wijn
600 gram kruimige aardappels (geschild, in stukjes)
50 gram boter
2 eetlepels boter
100 milliliter warme melk
0 nootmuskaat
0 kaneelpoeder
8 lange plakken ontbijtspek
8 kruidnagels
8 laurierblaadjes
Bereidingswijze
1. Snijd van de appels het bovenste kapje met het steeltje horizontaal eraf. Leg de kapjes in een bak koud water met het citroensap.
2. Hol de appels van bovenaf uit met een bolletjessteker. Leg alle bolletjes, zonder klokhuis en pitjes, en de uitgeholde appels in het citroenwater.
3. Breng de rozijnen met de wijn aan de kook en laat op een lage stand circa 5 minuten trekken. Giet af en laat uitlekken.
4. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in water met zout. Giet af en laat goed uitlekken.
5. Stamp de aardappels tot een luchtige puree met 2 eetlepels boter en de melk.
6. Verwarm de oven voor op 180ºC.
7. Giet alle appels en appelstukjes af in een vergiet.
8. Stamp de appelbolletjes en rozijnen kort mee door de puree en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een snufje kaneel.
9. Zet de uitgeholde appels in een ovenschaal en vul ze met de puree.
10. Wikkel de plakken ontbijtspek rondom de appels en steek vast met een kruidnagel.
11. Steek een laurierblaadje schuin in de puree en zet het kapje van de appels erop.
12. Verdeel 50 gram boter in blokjes erover en bak de appels in de oven in circa 30 minuten gaar. En je hete bliksem volgens oma's recept is klaar. Eetsmakelijk
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
595 kcal
Vetten
22 gram
Waarvan verzadigd vet
12 gram
Koolhydraten
79 gram
Eiwitten
9 gram
Meer recepten in de categorie