
Hollandse aspergeschotel met ham-kaassaus
hoofdgerecht
4 pers.
ca. 45 min
65.94 voor 4 pers.
Ingrediënten
1 kilo Witte asperges
1 kilo Vastkokende aardappelen
30 gram Roomboter
30 gram Bloem
1 Snufje Nootmuskaat
350 ml Volle melk
175 gram Jong belegen kaas
150 gram Hamreepjes
1 theelepel Citroensap
1 bosje Peterselie
Bereidingswijze
1. Schil de asperges en verwijder de houtige uiteindes. Doe de asperges met een snuf zout en suiker in een ruime pan met water. Breng het water met een deksel op de pan aan de kook en laat 10 minuten koken.
2. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe in een pan met water en kook in 15 minuten gaar. Giet af en laat droogstomen. Verwarm de oven voor op 225 graden.
3. Smelt ondertussen de roomboter in een grote sauspan en voeg de bloem in een keer toe. Roer goed en bak twee minuten terwijl je continu roert. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
4. Voeg een scheut van de melk toe en roer met een garde tot een gladde massa. Voeg de resterende melk toe en blijf roeren tot een gladde saus. Voeg nu de geraspte kaas, tweederde van de hamreepjes en het citroensap toe en laat onder regelmatig roeren smelten. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
5. Vet een ovenschaal in en verdeel er de asperges over. Giet de ham-kaassaus over de asperges en gaar nog 10 minuten in de oven. Hak de peterselie fijn. Garneer de aspergeschotel met de peterselie en de resterende hamreepjes. Serveer met de aardappels.
Meer recepten in de categorie