

Hollandse preischotel met spek en krokant citroenkruim
Diner
4 pers.
ca. 40 min
Hollands
Ingrediënten
2 zakken kruimige aardappelen (voorgekookt, koelvers)
750 g prei
2 el olijfolie
300 g spekreepjes
2 sneden wit casinobrood
1 teen knoflook
1 citroen
150 ml halfvolle melk* (Biologisch PLUS)
Keukenmateriaal: staafmixer met hakmolen, pureestamper, ovenschaal (18 x 28 cm)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kook de aardappelen in water met zout in 12 min. gaar. Snijd de prei in ringen.
Verhit in een ruime koekenpan 1 el olijfolie. Bak de spekreepjes in 4 min. knapperig uit. Voeg de prei toe aan het spek en bak in 8 min. zacht en gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Maal in de hakmolen het brood (met korst) met de knoflook fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht. Schep de citroenrasp met de laatste el olijfolie en zout naar smaak door het broodkruim.
Verwarm de melk. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel er het preimengsel over. Schep er de rest van de puree op en bestrooi met het citroen-broodkruim.
Bak de preischotel in de voorverwarmde oven in 15 min. goudbruin en krokant.
Variatietip
Liever zonder vlees? Vervang de spekreepjes door 250 g gehalveerde champignons.