
Kerstboompjes met mokkacrème
Bakken
12 pers.
ca. 75 min
Hollands
Ingrediënten
250 g bloem
250 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
125 g suiker
1,5 tl kaneel
150 ml melk (Biologisch PLUS)
2 eidooiers, losgeklopt
1 el espresso oploskoffie
1 stazak botercrème (Dr. Oetker, 105 g)
(kerst)taartdecoratie naar keuze
Bereidingswijze
Kneed in de keukenmachine of met de mixer van de bloem, 150 g boter, de suiker, kaneel, 1½ el melk en een snuf zout een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol het deeg uit tot 2-3 mm dikte en steek er met de verschillende vormpjes 3 formaten koekjes uit. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met eigeel.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 min. goudbruin en gaar. Kleinere koekjes hebben een kortere baktijd; bak ze niet te donker! Laat de koekjes op een taartrooster afkoelen en bewaar ze in een koektrommel.
Los de espressopoeder op in 1 el heet water. Bereid de botercrème met 100 g zachte boter en 125 ml melk volgens de aanwijzingen. Klop er aangemaakte espresso naar smaak door. Schep de mokkacrème in de spuitzak.
Spuit op de grootste koekjes een toef mokkacrème. Dek af met een kleiner koekje en spuit er weer een toef mokkacrème op. Leg een kleinste koekjes erop en eindig met een kleine toef mokkacrème. Versier de boompjes met taartdecoratie naar keuze en zet ze op een schaal.
Variatietip
Steek uit de restjes deeg kleine sterretjes en zet ze als piek in de kerstboompjes. Let op: kleine sterretjes hebben een kortere baktijd.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
583 kcal
Vetten
21 gram
Waarvan verzadigd vet
4 gram
Koolhydraten
67 gram
Waarvan suikers
9 gram
Vezels
9 gram
Eiwitten
27 gram
Zout
2 gram