
Kerstkoekjes
60 pers.
ca. 135 min
Ingrediënten
225 g roomboter, op kamertemperatuur (Zuivelmeester) (LB)
1 mix voor zandkoekjes (pak, 400 g, Koopmans)
1 ei
1 el koek- en speculaaskruiden
1 el gemalen gember
bloem om te bestuiven
250 g poedersuiker + extra om te bestuiven
2 el discotopping (potje 65 g, Dr. Oetker)
6 el frambozenjam (LB)
Extra nodig: mixer, plasticfolie, deegroller, kerstkoekjes-uitstekers, bakplaat, bakpapier
Bereidingswijze
Klop de boter in een kom met de mixer iets luchtiger. Doe de mix, koekkruiden, gember en het ei erbij en kneed snel met de hand tot een glad deeg. Vorm er een platte bal van, verpak in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een lap van 8 mm (dit kan ook in delen, bewaar de rest van het deeg dan in de koelkast). Steek er met uitstekers vormpjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek voor de sandwichkoekjes 2 gelijke koekjes uit maar maak in het midden een sterretje, cirkeltje of hartje. Of maak een cirkeltje om ze straks aan een lintje in de boom te hangen.
Bak de koekjes in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Indien nodig in badges. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster. Maak glazuur door 3-4 eetlepels heet water te mengen met de poedersuiker, het moet zo dik zijn als yoghurt. Versier de koekjes met glazuur en discotopping. Plak de sandwichkoekjes aan elkaar met de jam ertussen en bestuif met poedersuiker.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
44 kcal
Vetten
2 gram
Koolhydraten
6 gram
Eiwitten
1 gram