
Kerstperen
4 pers.
ca. 120 min
Hollands
Ingrediënten
1 kg stoofperen
150 g kristalsuiker
500 ml zoete witte wijn
2 vanillestokjes, in de lengte gehalveerd
250 ml rode port
250 ml rode wijn
2 kaneelstokjes
2 stuks steranijs
Bereidingswijze
Schil de stoofperen, maar laat de steeltjes eraan zitten. Verdeel de peren over 2 pannen. 1 pan voor de witte stoof- peren en 1 pan voor de rode stoofperen. Zorg dat de pannen enigszins passend zijn. Doe in elke pan 75 g suiker.
2 Voor de witte peren in pan 1 schenk je de witte wijn bij de peren en voeg je de vanillestokjes toe. Vul aan met water tot peren onder het vocht staan. Leg een deksel of bordje op de pan, zodat er geen vocht ontsnapt. Breng de peren rustig aan de kook en kook ze in ± 1½ uur gaar. Voor de rode peren in pan 2 schenk je de port en rode wijn bij de peren. Voeg de kaneelstokjes en het steranijs toe. Vul aan met water tot de peren onder het vocht staan. Leg een deksel of bordje op de pan, zodat er geen vocht ontsnapt. Breng rustig aan de kook en kook de peren in ± 1½ uur gaar.
3 Schep de peren uit het vocht en leg ze op 2 borden. Laat het vocht inkoken tot er een dikke siroop over is. Schep de witte siroop over de witte peren en de rode siroop over de rode peren. Serveer de peren om en om gekleurd op een schaal als een schaakbord.
Variatietip!
Liever alcoholvrij? Vervang dan de witte wijn door appelsap en de rode port en rode wijn door rode druivensap en wat bietensap.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
170 kcal
Koolhydraten
35 gram
Eiwitten
4 gram