
Kip met boter, tijm en zoete aardappel
4 pers.
ca. 150 min
Hollands
Ingrediënten
1 hele kip (Beter Leven keurmerk 1*) 1450 g
8 à 10 takjes verse tijm
1 bol knoflook, gehalveerd (met schil en al)
250 g roomboter
1 kippenbouillonblokje
800 g zoete aardappel
EXTRA grote braadpan
bakpapier
maatbeker
Bereidingswijze
Vul de kip met wat takjes tijm en knoflook. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Verhit alle boter in de braadpan. Leg de kip er voorzichtig in als de boter lichtbruin is en braad de kip rondom in 10 min. lichtbruin. Laat de boter niet verbranden, dus zet het vuur tussendoor wat lager.
Voeg, als de kip mooi bruin is, 500 ml water (pas op, het kan spetteren) en het bouillonblokje toe. Breng alles aan de kook en laat de kip op laag vuur met het deksel schuin op de pan in 2 uur zachtjes gaar worden. Draai de kip tussendoor een paar keer om. Doe dat voorzichtig, want op een bepaald moment is de kip zo gaar dat hij makkelijk uit elkaar valt.
Schil, als de kip ruim een uur staat te stoven, de zoete aardappel en snij in parten. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de zoete-aardappelparten erop. Schep 4 el van het braadvet van de kip over de aardappelen, bestrooi met peper en eventueel zout en leg er wat takjes tijm tussen. Zet de aardappelen ± 35 min. in de oven. Schep ze af en toe om en haal ze eruit als ze goudbruin en gaar zijn.
Neem de kip voorzichtig uit de pan en leg hem op een grote schaal met de zoete aardappelpartjes eromheen. Garneer met nog wat verse tijm.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
765 kcal
Vetten
43 gram
Koolhydraten
31 gram
Eiwitten
44 gram