
Klassieke oliebollen
Traktatie
20 pers.
ca. 90 Min
Ingrediënten
500 milliliter melk
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 eetlepel witte basterdsuiker
500 gram bloem (gezeefd)
1 ei (losgeklopt)
1 citroen (rasp)
2 eetlepels zonnebloemolie (om in te frituren)
Poedersuiker
Snuf zout
Bereidingswijze
Verwarm 500 milliliter melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
Oliebollen bakken
Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden.
Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om.
Meer recepten in de categorie