

Knolselderijsoep met gerookte paprika en grote garnalen
6 pers.
ca. 75 min
Ingrediënten
Bakolijfolie
2 tl gedroogde tijm
2 tl gerookt paprikapoeder
zout
1 knolselderij, geschild en in blokjes
1 ui, grof gehakt
1 groentebouillonblokje
1 citroen
Zwarte peper
12 grote garnalen, schoongemaakt en met of zonder schil
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/4 rode peper, fijngehakt
1 tl vissaus
1 rode geroosterde paprika uit pot
1 takje platte peterselie, blaadjes fijngehakt
ook nodig: blender of staafmixer, 6 glaasjes en 6 tapas prikkers
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
2. Meng 3 eetlepels bakolijfolie, de gedroogde tijm, het gerookte paprikapoeder en 1 tl zout door elkaar in een bakje en meng dit daarna door de knolselderij en ui op het bakpapier. Verdeel gelijkmatig over het bakblik en zet 40 minuten in de oven.
3. Schep de groenten daarna over in een pan en schenk er 1 liter water bij. Voeg het groentebouillonblokje toe en laat 10 minuten pruttelen. Schep over in een blender en pureer glad, hiervoor kun je ook een staafmixer gebruiken. Proef en breng naar wens verder op smaak met citroensap, zout en peper.
4. Meng de grote garnalen met de knoflook, rode peper en 1 eetlepel bakolijfolie in een kommetje en laat 15 minuten staan in de koelkast (langer is ook prima).
5. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de garnalen in circa 2 minuten per kant tot ze roze van kleur zijn. Bestrooi ze in de pan met een snufje zout en blus af met 1 tl citroensap en de vissaus.
6. Snijd de geroosterde paprika in smalle, lange plakken. Rijg aan ieder stokje 2 garnalen met daartussen een plakje paprika die je als een harmonica aan het stokje rijgt.
7. Verdeel de knolselderijsoep over kleine glaasjes en strooi er wat peterselie over. Leg op ieder glaasje een stokje met garnalen.
Variatietip!
De knolselderijsoep kun je al een dag eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Voeg eventueel nog een scheutje water of bouillon toe bij het opwarmen, omdat de soep iets kan indikken. Het bakken van de garnalen zou ik op het laatste moment doen. Lauwwarm is dit tapas gerechtje het lekkerst, maar je het ook koud kunt eten. Je maakt veel meer soep dan dat je gebruikt voor de kleine tapas. Bewaar de soep afgedekt in de koelkast, deze kun je nog zeker 2 dagen eten. Of vries ‘m gelijk in.
Meer recepten in de categorie