
Koffie crème brûlée
Nagerecht
4 pers.
ca. 40 min
Frans
Ingrediënten
2 eetlepels koffiebonen
200 milliliter volle melk
6 eidooiers
65 gram suiker
0.5 theelepels zout
250 milliliter slagroom
50 milliliter slagroom
50 gram karamelfudge
4 eetlepels rietsuiker
Bereidingswijze
1. Giet de melk in een kleine steelpan en doe de koffiebonen erbij. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur uit. Laat dit ongeveer 30 minuten trekken.
2. Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop in een grote kom de eidooiers, suiker en zout tot een mengsel en zet dit even weg.
3. Doe 50 ml slagroom samen met de karamelsnoepjes in een steelpannetje en verwarm dit op een laag vuur. Blijf roeren tot de karamel volledig in de slagroom is opgelost. Laat de saus iets afkoelen.
4. Zeef de koffie met melk en gooi de koffiebonen weg. Voeg dit bij de karamelroom en klop het langzaam door het eimengsel tot alles goed gemengd is. Voeg vervolgens 250 ml slagroom toe en klop tot een egale mix.
5. Zet 4 kleine vuurvaste bakjes in een ovenschaal. Verdeel het roommengsel over de bakjes. Vul de ovenschaal met heet water tot halverwege de bakjes. Bak de crème brûlées 1 uur en 10 minuten en zet ze daarna voor drie kwartier in de koelkast.
6. Verdeel over elk schaaltje een eetlepel rietsuiker en gebruik een gasbrander om dit te smelten. Geen gasbrander? Onder de grill van de oven kan het ook. Verwarm deze dan voor en zet de bakjes met de suiker ongeveer 2 minuten onder de grill (of tot de suiker gesmolten en bruin is).
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
540 kcal
Vetten
40 gram
Koolhydraten
37 gram
Eiwitten
9 gram
Zout
1 gram