
Krentenbrood
Ontbijt
4 pers.
ca. 20 min
Europees
Ingrediënten
400 gram tarwebloem
40 gram gist
8 gram zout
8 gram basterdsuiker
40 gram roomboter
500 gram krenten
1 theelepel rasp van een citroenschil
1 snufje kaneel
50 gram gesmolten roomboter
220 milliliter water
Bereidingswijze
1. Laat de krenten of rozijnen een half uur wellen in lauwwarm water. Doe ze daarna in een vergiet en laat ze een nacht drogen.
2. Kneed van alle andere ingrediënten een deeg. Eventueel kun je hier een broodbakmachine voor gebruiken. Laat het deeg een kwartier rijzen. Kneed vervolgens de krenten of rozijnen voorzichtig door het deeg. Kneed ze niet kapot en zorg ervoor dat alle krenten mooi verdeeld in het deeg zitten.
3. Maak nu een bol van het deeg en laat het een half uur rijzen. Sla nu heel voorzichtig de deegbol plat tot een ronde schijf. Vouw aan twee kanten van het deeg de zijkanten iets om zodat er een rechthoekige deegplak ontstaat.
4. Rol de deegplak nu voorzichtig op tot een rolletje en leg het in het bakblik. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
5. Bak het brood vervolgens 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als het brood klaar is, haal je het voorzichtig uit het bakblik en bestrijk je de bovenkant direct met gesmolten roomboter.
Meer recepten in de categorie