
Krokante artisjokkoekjes met pittige mayo
Borrel
4 pers.
ca. 25 min
Mediterraans
Ingrediënten
4 eetlepels mayonaise
1-2 theelepels sriracha (naar smaak)
1 blik artisjokharten op water (ca. 400 g), uitgelekt
1 ei
50 gram panko (Japans broodkruim)
2 eetlepels bloem
25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
1 handvol verse peterselie, fijngehakt
1/2 citroen, de gele rasp
Zout en versgemalen zwarte peper
4 eetlepels zonnebloemolie, om in te bakken
Bereidingswijze
1. Maak eerst de pittige mayo door de mayonaise en de sriracha in een kommetje goed door elkaar te mengen. Zet apart tot gebruik.
2. Laat de artisjokharten goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Hak de artisjokharten fijn en doe ze in een mengkom.
3. Voeg het ei, de panko, bloem, geraspte Parmezaanse kaas, fijngehakte peterselie en de citroenrasp toe aan de artisjokken. Meng alles goed door elkaar en breng het mengsel op smaak met een flinke snuf zout en peper.
4. Vorm met je handen ongeveer 12 kleine, platte koekjes van het mengsel. Als het mengsel te plakkerig is, kun je je handen een beetje nat maken.
5. Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de artisjokkoekjes in porties in 3-4 minuten per kant goudbruin en krokant. Keer ze voorzichtig met een spatel.
6. Laat de gebakken koekjes uitlekken op een bord met keukenpapier. Serveer de warme artisjokkoekjes direct met de pittige mayonaise om in te dippen.
Variatietip
Liever een lichtere variant? Bak de artisjokkoekjes in de airfryer. Verwarm de airfryer voor op 200°C, besprenkel de koekjes met een beetje olie en bak ze in 10-12 minuten goudbruin en knapperig.
Voedingswaarden
Per portie
Energie
1028 Kj
Calorieën
250 kcal
Vetten
16 gram
Waarvan verzadigd vet
3 gram
Koolhydraten
15 gram
Waarvan suikers
2 gram
Vezels
6 gram
Eiwitten
9 gram
Zout
1.71 gram
Meer recepten in de categorie