
Kruidnoten cheesecake
Nagerecht
8 pers.
ca. 90 min
Europees
Ingrediënten
325 gram pure chocolade
250 gram pepernoten
110 gram bruine suiker
1 snufje vers geraspte nootmuskaat
7 eetlepels ongezouten boter
150 milliliter slagroom
25 milliliter koffielikeur
600 gram roomkaas
300 gram suikers
2 theelepels vanille-extract
3 grote Eieren
1.5 eetlepels bloem
300 milliliter zure room
2 theelepels vanille-extract
1 zakje kruidnoten
1 zakje gemengde chocoladekruidnoten
1 chocoladeletter
1 taaitaai-pop
Bereidingswijze
1. Hak de chocolade in stukken. Maak de bodem door de pepernoten, 175 gram gehakte chocolade, bruine suiker en nootmuskaat in een keukenmachine te malen.
2. Smelt de boter op laag vuur en giet het in de keukenmachine. Meng op een lage stand tot de kruimels aan elkaar beginnen te plakken.
3. Doe de kruimels in de springvorm van 24 cm en bekleed de bodem en de opstaande rand ermee. Druk aan met de bolle kant van een lepel.
4. Maak een ganache (crème) door de slagroom te verhitten in een sauspan. Haal deze van het vuur net voordat het begint te koken en voeg de rest van de gehakte chocolade (250 gram) en eventueel Kahlúa (of andere koffielikeur) toe.
5. Verdeel 200 ml van de ganache over de taartbodem en zet de taart 30 minuten in de vriezer.
6. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
7. Maak de taartvulling door met een mixer de roomkaas, 225 gram suiker en het vanille-extract te mengen.
8. Voeg een voor een de eieren toe en mix het geheel
9. Spatel de bloem er doorheen.
10. Giet de vulling over de inmiddels koud geworden ganachekorst. Plaats de taart op een bakplaat in het midden van de oven.
11. Bak de taart ongeveer 60 minuten tot de bovenkant bruin is en er barsten in de randen ontstaan. Plaats de taart daarna op een rooster en laat 15 minuten afkoelen.
12. Maak de topping door met een garde de zure room, 75 gram suiker en het vanille-extract in een kleine schaal te kloppen. Giet de topping over de warme cheesecake en bedek de bovenkant en zijkant ermee.
13. Decoreer de taart met pepernoten door ze rondom de taart te plakken. Bovenop kun je naar keuze de taart met een variatie van chocoladekruidnoten, stukken chocoladeletter en taaitaai versieren. Zet 15 minuten in de koelkast om op te laten stijven.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
1180 kcal
Vetten
73 gram
Koolhydraten
110 gram
Vezels
5 gram
Eiwitten
18 gram
Zout
2 gram
Meer recepten in de categorie