
Mama Blanca’s zwarte bonensoep van Elke Mulder
Lunch
6 pers.
ca. 25 min
Mexicaans
Ingrediënten
400 gram gedroogde zwarte bonen
2 liter water
2 rode uien
3 eetlepels zonnebloemolie
2 knoflook
3 eetlepels paprikapoeder
2 bouillonblokjes
1 laurierblad
100 blokjes mager rookspek
4 eetlepels azijn
0 zout
0 zwarte peper
6 takjes verse koriander
4 eetlepels crème fraîche
Bereidingswijze
1. Was de zwarte bonen in een vergiet en doe ze met het water in een pan. Laat de bonen 8 uur weken en giet ze daarna af.
2. Snijd de uien in kleine stukjes en houd 2 eetlepels apart ter garnering. Verhit de olie in een soeppan en fruit de uien op middelhoog vuur samen met de fijngesneden tenen knoflook en het paprikapoeder. Let op dat de knoflook niet aanbrandt.
3. Zet het vuur lager. Voeg de geweekte bonen toe en genoeg water tot ongeveer 2 centimeter boven de bonen. Voeg de bouillonblokjes en het laurierblad toe.
4. Laat de soep met het deksel op de pan ongeveer 2 uur pruttelen op laag vuur. De soep is gaar als hij dikker begint te worden.
5. Pureer de bonen eventueel met een staafmixer voor een nog dikkere soep. Voeg het rookspek, de azijn, het zout en de zwarte peper naar smaak toe en laat de soep nog 15 minuten trekken.
6. Hak de koriander fijn. Serveer de soep in een kom en schep er een eetlepel crème fraîche bovenop. Garneer met de gesnipperde rode ui en de koriander.
Meer recepten in de categorie