
Meloengranita met basilicum
4 pers.
ca. 195 min
Hollands
Ingrediënten
200 ml zoete witte wijn
50 g kristalsuiker
1 piel de sapo meloen
8 blaadjes verse basilicum (biologisch) + extra om te garneren
1 pitaya (drakenvrucht)
4 carambola’s
EXTRA blender of staafmixer, diepvriesbak
Bereidingswijze
Breng de wijn aan de kook en roer de suiker erdoor tot hij is opgelost. Laat afkoelen.
Snij ondertussen de meloen in parten. Verwijder de zaadjes met een lepel en snij het vruchtvlees van de schil en daarna in grove stukken. Doe de stukken meloen in een blender of een hoge kom (als je een staafmixer gebruikt). Voeg de afgekoelde wijn en blaadjes basilicum toe en pureer glad.
Schep dit mengsel in een platte bak die geschikt is voor de vriezer. Zet hem een half uurtje in de vriezer en schep alles door elkaar. Schraap ook het ijs van de randjes. Zet weer terug in de vriezer. Roer het mengsel elk half uur door tot het bevroren is. Door regelmatig te roeren, ontstaat een soort schaaf ijs (slush puppy). Dek af met vershoudfolie tot gebruik.
Roer de granita voor het serveren nog even los en serveer in glaasjes of kommetjes. Garneer met in dunne schijfjes gesneden pitaya en carambola en kleine blaadjes basilicum.
Variatietip!
Serveertip: schenk de rest van de wijn in kleine glaasjes. Alternatief: het grootste deel van de alcohol in de wijn verdwijnt tijdens het koken, maar wil je toch liever geen alcohol gebruiken, neem dan wit druivensap of gewoon water. Voeg in het laatste geval nog een schepje suiker toe, anders is de smaak te waterig.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
95 kcal
Koolhydraten
16 gram