

Mini pecan pies met olijfolie roomijs
4 pers.
ca. 150 min
Ingrediënten
150 gram bloem
100 gram ongezouten roomboter, koud
115 gram rietsuiker
2 eieren
1 theelepel ciderazijn
50 gram gezouten roomboter
50 gram bruine basterdsuiker
50 gram ahornsiroop
1 theelepel vanille extract
140 gram ongezouten en ongebrande pecannoten
EXTRA nodig: keukenmachine, vershoudfolie en 4 tartelette bakvormpjes van 10 cm doorsnede
Bereidingswijze
1. Meng de bloem, ongezouten boter, 15 gram rietsuiker, snufje zout, 1 ei en de ciderazijn in de keukenmachine. Pulseer tot het deeg net een bol vormt. Kneed nog 2 keer met de hand door, vorm een platte schijf en pak deze in vershoudfolie. Leg 60 minuten in de koelkast om te rusten.
2. Vet de tartelette bakvormpjes in met boter of bakspray en bestuif met bloem. Klop overtollig bloem eruit.
3. Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif je werkvlak met bloem en rol ieder stuk uit tot een plak van circa 1 cm dik. Bekleed ieder vormpje, druk de wanden aan en snijd overhangend deeg weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en zet de vormpjes nog 20 minuten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 190˚C (boven- en onderwarmte). Smelt de gezouten boter en roer 100 gram rietsuiker, de basterdsuiker, ahornsiroop, vanille extract en 1 losgeklopt ei erdoor.
5. Vul ieder vormpje met 35 gram pecannoten en schep daar de suikervulling over tot net onder de rand.
6. Bak 35-40 minuten in de oven tot de randjes goudbruin en krokant zijn en de binnenkant net gaar is. Laat afkoelen tot lauw op een rek en haal daarna uit de vormpjes.
Variatietip!
Zowel de mini pecan pies als het olijfolie roomijs kun je volledig voorbereiden. De pies zou ik een dag eerder maken en het ijs kan zelfs al een week eerder. Een goede espresso vind ik perfect combineren bij pecan pie. Maar ook een verse thee met gedroogd fruit gaat goed samen. Een glaasje Sherry PX ernaast of een Whisky cream likeur en het feest is compleet.
Meer recepten in de categorie