

Mini sticky toffee pudding
12 pers.
ca. 60 min
Ingrediënten
200 gr medjoul dadels
125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
280 gr donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
50 gr melk
25 gr ahornsiroop
2 tl vanille extract
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr slagroom
zeezout
ook nodig: muffinvorm met 12 bakjes (of 12 papier muffinvormpjes)
Bereidingswijze
1. Verwijder de pitten van de dadels en leg ze in een vuurvast kommetje. Overgiet met kokend water tot ze net onder staan en laat 30 minuten weken. Schenk daarna in een vergiet en knijp het water eruit met je handen. Prak ze daarna verder met een vork tot je een dadelmoes overhoudt.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en vet de muffinvormpjes licht in met boter of bakspray.
3. Klop 75 gr boter in een paar minuten romig met 130 gr basterdsuiker. Klop daarna een voor een de eieren erdoor tot ze net zijn opgenomen. Klop vervolgens de melk, ahornsiroop en 1 tl vanille extract erdoor. Spatel als laatste de dadelmoes en het zelfrijzende bakmeel erdoor.
4. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes en zet het bakblik in de oven. Bak ze circa 20 minuten tot de binnenkant net gaar is (gebruik een satéprikker om het testen). Haal daarna uit de oven en laat de cakejes afkoelen op een rooster.
5. Maak ondertussen de toffeesaus door 50 gr boter, 150 gr basterdsuiker, de slagroom en 1 tl vanille extract te mengen in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur wat lager en laat 5 minuten koken. Roer op het laatst een snufje zeezout erdoor en laat afkoelen tot lauw.
6. Leg een cakeje op een mooi bordje en schenk er royaal toffeesaus over. Klaar is je mini sticky toffee pudding!
Variatietip!
Zowel de cakejes als de toffeesaus kun je volledig voorbereiden. Piep de cakejes even op in een oven van 100/120 graden zodat ze lauwwarm zijn en verwarm de toffeesaus op een laag vuur, maar laat niet koken. Schenk de toffeesaus erover vlak voor het serveren.
Meer recepten in de categorie