

Oesterzwam bitterballen
Hapje
4 pers.
ca. 60 min
6.08 voor 4 pers.
Ingrediënten
100 gram Roomboter
1 stuk Uien
2 tenen Knoflook
250 gram Oesterzwam
125 gram Tarwebloem
1 stuk Champignon bouillon
2 stuks Eieren
100 gram Paneermeel
1 Liter Zonnebloemolie
Bereidingswijze
1. Snijd de ui en knoflook fijn en snijd/scheur de kastanje en oesterzwam in kleine reepjes. Smelt 25 gram boter in een steelpan en bak de ui, knoflook en oesterzwam aan tot alles zacht is. Breng op smaak met peper en zout, haal uit de pan en zet opzij.
2. Smelt de overige boter, voeg 75 gram bloem toe en bak 2 minuten mee. Laat intussen het bouillonblokje in 350 ml heet water oplossen. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe aan de boter en bloem, roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg het oesterzwam mengsel toe aan de pan, roer door en breng indien nodig verder op smaak. Door het frituren wordt de smaak wat zachter, dus je wilt de ragout nu hoog op smaak brengen. Haal van het vuur af en klop als laatste een eidooier (het eiwit gebruik je later) door de ragout. Schenk de ragout in een ovenschaal, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
3. Klop het overgebleven eiwit met het overige ei los. Zet een kommetje met 50 gram bloem en een kommetje met paneermeel klaar. Maak bollen ragout van 30 gram. Haal eerst door de bloem, dan het ei en als laatste de paneermeel. Herhaal met de rest en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
4. Verhit de zonnebloemolie in een hoge pan (of een frituurpan) tot 180 graden. Bak de bitterballen 3 tot 4 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Serveer eventueel met mosterd.
Meer recepten in de categorie