Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

 1. PLUS/
 2. Recepten/
 3. Olijfolie roomijs

Olijfolie roomijs

Ingrediënten

 • 250 gr volle melk
 • 225 gr slagroom
 • 100 gr kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • zout
 • 6 eidooiers
 • 75 gr olijfolie extra vergine (Carapelli Oro Verde of een andere lichte, frisse olijfolie)
 • EXTRA nodig: ijsmachine (of zie tip in het recept)
Olijfolie roomijs product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Nagerecht
Recipes/Time Ca. 240 minuten
Recipes/Persons 8 personen

Bereidingswijze

 1. 1. Meng de melk, slagroom, kristalsuiker, vanille extract en een snufje zout in een pan. Verwarm al roerende tot de suiker is gesmolten en je het kookpunt hebt bereikt, zet het vuur uit.
 2. 2. Klop de eidooiers los en klop daarna 2 eetlepels van het warme melkmengsel erdoor. Klop daarna alle eidooiers rustig door de warme melk. Zet het vuur weer aan, middelhoog, en laat iets indikken terwijl je rustig blijft roeren met een pollepel of spatel. Als er een filmlaagje achterblijft op de achterkant van je lepel is het ijsmengsel goed.
 3. 3. Haal de pan van het vuur en roer rustig de olijfolie erdoor. Schenk over in een schaal en laat afkoelen tot lauw. Zet daarna minimaal 2 uur in de koelkast om volledig te koelen.
 4. 4. Draai het roomijs volgens de instructie van je ijsmachine, schep over in een ijsbak en bewaar in de vriezer tot gebruik.

Variatie

Gooi de eiwitten niet weg als je de eieren aan het splitsen bent voor de dooiers. Hiervan kun je namelijk heerlijke meringues maken waar je je ijs en deze mini pecan pies mee kunt decoreren. Gebruik dit recept als basis en schep je stijve eiwitten in een spuitzak om kleine meringues mee op te spuiten. Deze hebben korter nodig in de oven, circa 1 uur. Roomijs zonder ijsmachine maken? Dat is mogelijk, je moet er alleen wat meer moeite voor doen. Zet het roomijsmengsel in een platte bak in de vriezer. Roer gedurende 2 - 3 uur om de 30 minuten goed door om ijskristalvorming te voorkomen. Laat vervolgens een nacht in de vriezer staan om goed te harden. Wanneer je alleen een vriesvak hebt, is de vrieskracht minder sterk en moet je zowel voor het roeren als de volledige bevriestijd langer de tijd nemen.