
Ontbijtcake met havermout en dadel
Ontbijt
4 pers.
ca. 45 min
Europees
Ingrediënten
2 eetlepels gesmolten roomboter of zonnebloemolie (+ extra om in te vetten)
200 gram havermout
2 theelepels bakpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kardemompoeder
1 snufje zout
2 eieren
500 milliliter melk
3 eetlepels ahornsiroop of honing
100 gram dadels, ontpit en in stukjes
4 eetlepels Griekse yoghurt of kwark
Keukengerei
Ovenschaal (ca. 20x20 cm)
Grote kom
Garde
Mes
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in met een beetje boter of olie.
2. Meng in een grote kom de havermout, het bakpoeder, de kaneel, gember, kardemom en het snufje zout goed door elkaar.
3. Klop in een andere kom de eieren los. Voeg de melk, ahornsiroop en de gesmolten boter toe en klop alles goed door elkaar.
4. Giet het natte mengsel bij de droge ingrediënten. Voeg de stukjes dadel toe en roer alles goed door elkaar totdat het net gemengd is.
5. Giet het beslag in de voorbereide ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
Bak de ontbijtcake in het midden van de voorverwarmde oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar. De cake is klaar als de bovenkant stevig aanvoelt en een satéprikker er schoon uitkomt.
6. Laat de ontbijtcake 5 minuten afkoelen in de vorm. Snijd in vier stukken en serveer warm met een flinke lepel Griekse yoghurt of kwark.
Variatietip
Ook heerlijk met andere vullingen. Vervang de dadels eens door 100 gram gehakte vijgen of voeg een handvol gehakte pecannoten of amandelen toe aan het beslag voor een extra bite. Voor een frisse toets kun je een geraspte appel door het beslag mengen.
Voedingswaarden
Per portie
Energie
2014 Kj
Calorieën
479 kcal
Vetten
17 gram
Waarvan verzadigd vet
4 gram
Koolhydraten
63 gram
Waarvan suikers
32 gram
Vezels
6 gram
Eiwitten
15 gram
Zout
0.40 gram
Meer recepten in de categorie