
Pasta peperonata uit de oven met spekjes
hoofdgerecht
4 pers.
ca. 45 min
33.17 voor 4 pers.
Ingrediënten
400 gram Pipe rigate
2 stuks Rode ui
4 tenen Knoflook
6 stuks Paprika
2 eetlepel Tijm
125 gram Gerookte spekreepjes
1 eetlepel Balsamico azijn
250 gram Mascarpone
1 bosje Basilicum
3 sneetjes Witbrood
100 gram Old Amsterdam
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking beetgaar. Bewaar 50 ml kookvocht en giet de pasta af. Maak ondertussen de rode uien, knoflook en paprika’s schoon. Snijd de rode uien in ringen, de knoflook in plakjes en de paprika’s in reepjes.
2. Verwarm een hapjespan of grote koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Fruit hierin de rode ui met de knoflook en tijm tot de ui glazig wordt. Voeg de paprikareepjes toe en bak onder regelmatig roeren 10-15 minuten, tot de paprikareepjes zacht worden.
3. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de spekreepjes in hun eigen vet krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Draai het vuur van de paprika’s laag en voeg de balsamico azijn toe. Leg een derde van de paprika apart en hak de rest met de mascarpone en het kookvocht in een keukenmachine fijn tot een gladde massa. Meng de paprikasaus met de pasta, de resterende paprikareepjes, spekjes en basilicumblaadjes.
4. Doe het pastamengsel in een ovenschaal en bak 10 minuten in de oven. Rooster ondertussen het brood krokant en hak fijn. Hak de kaas zo fijn mogelijk, meng met het broodkruim en een theelepel gemalen zwarte peper. Verdeel over de pasta en rooster nog 10 minuten goudbruin en krokant. Zet indien nodig aan het einde de grillstand nog 3 minuten aan. Laat een paar minuten afkoelen in de schaal en serveer.
Meer recepten in de categorie