

Pinksterbollen
Hapje
4 pers.
ca. 30 min
1.91 voor 4 pers.
Ingrediënten
150 ml Melk
60 gram Roomboter
1 Zakje Instant gist
75 gram Suiker
250 gram Patentbloem
1 Snufje Kaneelpoeder
100 gram Rozijnen
Bereidingswijze
1. Verhit in een steelpan de melk en boter tot de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot het lauw warm is en voeg dan de gist en suiker toe. Pas op, voeg de gist niet toe wanneer de melk heet is want dan dood je de gist. Roer door tot de gist is opgelost.
2. Doe de patentbloem, 4 gram zout en de kaneel in een grote kom, voeg het melk mengsel toe en kneed tot een soepel deeg (op stand 4 in een keukenmachine, rond de 5 à 8 minuten. Met de hand kneden doe je er wat langer over). Dek af en laat rijzen tot het deeg verdubbeld is in formaat. Hoe lang je dit precies doet is afhankelijk van de temperatuur, maar houdt bij 21 graden rekening met 1 uur.
3. Voeg de rozijnen toe aan het deeg en kneed door. Maak dan 12 porties van het deeg en maak van elk portie een bolletje. Leg de bollen in een ingevette ovenschaal of springvorm met bakpapier of op een bakplaat met bakpapier met 1.5 à 2 cm ruimte tussen de bollen. Dek af en laat nog eens 30 minuten rijzen.
4. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bak de bollen 20 à 25 minuten af. Laat een beetje afkoelen voor het opdienen.
Meer recepten in de categorie