
Prei-aardappelsoep met gerookte zalm
4 pers.
ca. 30 min
Hollands
Ingrediënten
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
3 preien
20 g ongezouten roomboter
1 liter water
2 groentebouillonblokjes
700 g kruimige aardappels
300 g gerookte zalm
4 takjes peterselie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de sjalotjes en de knoflook met schil in een ovenschaal en bak ongeveer 20 minuten in de oven.
Halveer de preien in de lengte en snijd in halve ringen.
Verhit de boter in een ruime (braad)pan en bak de preien circa 4 minuten.
Schenk het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe.
Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes.
Voeg de aardappels toe aan de pan en kook in circa 8 minuten gaar.
Haal de knoflook en sjalotjes uit de oven, verwijder de schil en voeg de knoflook en sjalotjes toe aan de pan.
Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
Breng op smaak met een beetje peper.
Snijd de zalm in stukken en voeg twee derde toe aan de soep. Bewaar de rest voor de bloemkool.
Pluk de peterselie.
Garneer de soep met peterselie.