
Rode kool met gebakken appeltjes en speklapjes
4 pers.
ca. 45 min
Hollands
Ingrediënten
1 rode kool
1 kruidnagel
1 jeneverbes
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
75 ml azijn
1 tl maizena
25 g kristalsuiker
150 g jam naar smaak
4 speklapjes
1 el grove mosterd
1 tl bruine basterdsuiker
3 friszure Elstar appels
1 klontje boter
Bereidingswijze
Snijd de rode kool doormidden, verwijder de kern en snijd de kool fijn.
Kook de rode kool met een flinke scheut water, kruidnagel, jeneverbes, kaneel, laurier en azijn, met deksel op de pan in circa 30 minuten gaar.
Verwijder de specerijen uit de rode kool.
Roer de maïzena aan met koud water.
Meng de maïzena, suiker en jam door de rode kool en laat circa 5 minuten doorkoken. Breng een pan met water en zout aan de kook.
Schil, was en snijd de aardappels in blokjes.
Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar en stoom ze droog.
Speklappen Wrijf de speklappen in met een beetje zout.
Verhit een pan en bak de speklappen op middelhoog vuur in circa 10 minuten om en om krokant.
Bestrijk de speklappen circa 5 minuten voor ze klaar zijn met mosterd en basterdsuiker.
Gebakken appeltjes Schil de appel en snijd ze in partjes.
Smelt de boter in een pan en bak de appeltjes zacht en lichtbruin.