
Rode kool stamppot met speklappen
4 pers.
ca. 35 min
Hollands
Ingrediënten
200 ml appelsap
1/2 groente-bouillontablet
1 tl koekkruiden
2 appels, geschild en in kleine stukjes
2 zakken gesneden rode kool (à 300 g)
1 kilo kruimige aardappelen, geschild
100 g boter
2 dl volle melk
1/2 tl nootmuskaat
4 PLUS speklappen (Beter Leven)
1 el appelstroop
Bereidingswijze
Breng in een ruime pan het appelsap met het groentebouillon-tablet, koekkruiden en appelstukjes aan de kook. Voeg de rode kool toe en meng alles goed door elkaar. Laat op zacht vuur 30 minuten koken met een deksel op de pan. Schep af en toe om.
Breng de aardappelen in weinig water met een snufje zout aan de kook. Draai het vuur zachter en kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.
Verwarm de boter met de melk in een steelpan tot de boter is gesmolten en de melk kookt. Giet de aardappelen af in een zeef en doe ze terug in de pan. Laat ze op laag vuur een minuutje uitdampen. Stamp ze tot puree en roer de hete melk en boter erdoor. Schep de rode kool met appel erdoor en breng de stamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Bestrooi de speklappen met peper en zout naar smaak. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de speklappen in 10 minuten bruin en krokant. Keer regelmatig. Bestrijk ze de laatste minuut met appelstroop en bak ze nog even kort. Serveer de rodekoolstamppot met de speklappen.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
825 kcal
Vetten
50 gram
Koolhydraten
62 gram
Eiwitten
26 gram