
Romige aardappel-uiengratin
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 40 min
Frans
Ingrediënten
25 g PLUS Roomboter ongezouten
4 Biologisch PLUS Uien, in ringen
1 kg Biologisch PLUS Vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes van 2 mm
2 tenen knoflook, in plakjes
400 ml Biologisch PLUS Halfvolle melk
2 pakjes houdbare slagroom (à 200 ml)
1 zakje PLUS Geraspte jonge kaas (175 g)
Bereidingswijze
Verhit de boter in een koekenpan. Bak de uienringen in 10-12 min. lichtbruin en zacht.
Breng in een hapjespan de aardappelplakjes met de knoflook, melk en slagroom aan de kook. Kook de aardappelplakjes in 8 min. net gaar. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Schep met een schuimspaan de aardappelplakjes in lagen in de ovenschaal. Verdeel over elke laag wat uienringen en bestrooi met kaas, zout en peper. Strooi voor een mooi aardappelpatroon geen kaas op de bovenste laag.
Laat het melk-roommengsel tot ¼ inkoken en schenk over de aardappelplakjes.
Bak de aardappel-uiengratin in de voorverwarmde oven in 20 min. lichtbruin.
Variatietip
Vervang de helft van de aardappelen door pompoen, pastinaak of knolselderij. Serveer als hoofdgerecht voor 4 personen met een groene salade of als bijgerecht voor 6 personen.\n
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
833 kcal
Vetten
55 gram
Waarvan verzadigd vet
36 gram
Koolhydraten
59 gram
Waarvan suikers
15 gram
Vezels
7 gram
Eiwitten
22 gram
Zout
1.30 gram
Meer recepten in de categorie