
Romige champignonsoep met knoflookcroutons
4 pers.
ca. 30 min
Hollands
Ingrediënten
175 g minichampignons
3 el milde olijf olie
1 ui, gesnipperd
250 g witte champignons
4 tenen knoflook
2 (niet te grote) kruimige aardappelen, geschild
3 takjes verse tijm
2 groentebouillonblokjes
4 sneetjes (oud) Korenlanders brood naar keuze
125 g crème fraîche
EXTRA blender of staafmixer
maatbeker
knoflookpers
Bereidingswijze
Veeg de minichampignons schoon met keukenpapier. Verhit 1 el olie in een soeppan en bak de minichampignons 5 min. op hoog vuur. Roer regelmatig. Op een bepaald moment verliezen de champignons vocht, ze worden dan nog lekkerder. Ze moeten mooi bruin en kleiner worden. Schep de minichampignons uit de pan en hou ze apart.
Verhit in dezelfde pan nog 1 el olie en bak de ui 5 min. op laag vuur. Veeg ondertussen de witte champignons schoon met keukenpapier en halveer ze. Snij 2 tenen knofl ook fijn en snij de aardappelen in kleine stukjes. Doe de rauwe champignons, knoflook en aardappel in de pan en schenk er 1,2 liter water bij. Breng aan de kook. Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe ze in de soep. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en laat de soep 15 min. zacht koken. Roer af en toe.
Snij tussendoor de sneetjes brood (mag met korst) in blokjes. Verhit de rest van de olie in een koekenpan, voeg het brood toe en schud om. Bak het brood op laag vuur in 8 min. bruin en krokant. Regelmatig omscheppen of schudden is hier de truc. Knijp op het laatste moment met een knoflookpers de overgebleven 2 tenen knoflook erboven uit. Schud de pan weer even om, zodat de knoflook zich verdeelt, verwarm 30 sec. en schep de croutons op een bord.
Prik met een vork in de aardappel, in de soep, om te controleren of hij gaar is. Pureer de soep dan in de blender of met de staafmixer. Roer de crème fraîche een beetje los met wat warme soep en voeg het toe. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over 4 kommen of borden, doe de gebakken kastanjechampignons erin en strooi de croutons erover.
Variatietip!
Garneer de soep met fijngesneden bieslook.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
355 kcal
Vetten
22 gram
Koolhydraten
30 gram
Eiwitten
7 gram