
Soto ajam
6 pers.
ca. 120 min
Ingrediënten
1 (soep)kip (circa 1,5 kilogram), in stukken
2 stengels sereh, gekneusd of 1 theelepel serehpoeder
1 prei, in stukken van 3 centimeter
1 bosje bladselderij
250 gram vastkokende aardappels, geschild, in plakjes en beetgaar gekookt
100 gram rijst, gekookt
100 gram taugé
2 lente-/bosuitjes, in stukjes van 2 centimeter
4 eieren, hardgekookt, in parten
1 bakje gebakken uitjes
ketjap manis
1 zakje kroepoek of emping
voor de boemboe:
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
4 centimeter gemberwortel, geschild en geraspt
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
2 theelepels kurkuma (koenjit)
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 eetlepel sambal
2 eetlepels arachide- of wokolie
Bereidingswijze
Leg de kipdelen, sereh, prei en de helft van de bladselderij in een soeppan en giet er circa 1,5 liter water op zodat de kip goed onderstaat. Laat op een lage stand 1-1,5 uur trekken tot de kip gaar is. Wrijf de ingrediënten voor de boemboe in een vijzel tot een pasta. Fruit de boemboe 2-3 minuten en schep er een beetje van de kippenbouillon door. Schep de gare kip uit de pan, verwijder het vel en pluk het vlees van de botten. Schep de boemboe door de bouillon. Voeg het kippenvlees, de aardappel, rijst, taugé, bosui en de rest van de bladselderij toe en verwarm zonder te koken. Verdeel de eieren over soepborden of kommen en schep de bouillon erop. Serveer met de uitjes, ketjap en kroepoek.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
425 kcal
Vetten
19 gram
Koolhydraten
28 gram
Eiwitten
35 gram