
Spitskoolstamppot met wittekoolsalade
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 45 min
Europees
Ingrediënten
200 gram hamschijf
0.5 stuks bouillonblokjes
100 milliliter natuurazijn
75 gram suiker
1 theelepel kurkuma
1 stuks steranijs
1 stuks kaneelstokje
150 gram witte kool
1.2 kilogram kruimige aardappelen
0.5 theelepels zout
200 gram prei
200 gram spitskool
120 gram roomboter
1 stuks rode peper
1 theelepel kerriepoeder
100 milliliter volle melk
50 gram hazelnoten
Bereidingswijze
1. Zet de hamschijf op met koud water (net onder water) en het halve bouillonblokje en laat 45 minuten garen op laag vuur.
2. Breng de azijn met de suiker, kurkuma, steranijs, het kaneelstokje en 100 ml water aan de kook.
3. Snijd de witte kool in fijne reepjes.
4. Zeef de specerijen uit de azijn en giet het vocht over de witte kool. Laat de kool hierin afkoelen.
5. Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze in circa 20 minuten gaar in ruim water met het zout.
6. Snijd de prei en spitskool in niet te grove reepjes. Stoof deze zachtjes gaar in 30 grams roomboter en de fijngesneden rode peper en kerrie.
7. Stamp de gare aardappelen met de spitskool en de prei.
8. Voeg voor de smeuïgheid de melk en 50 gram roomboter toe.
9. Snijd het gare vlees in kleine blokjes en bak deze krokant in 40 gram roomboter.
10. Meng de helft van het vlees door de stamppot.
11. Bak de hazelnoten in een pan zonder boter tot ze mooi gebruind zijn.
12. Serveer de stamppot op borden of in een mooie schaal voor een verrassend effect.
13. Verdeel de rest van het vlees over de stamppot en top af met de gebakken hazelnoten voor een lekkere crunch.
14. Serveer de wittekoolsalade erbij om het gerecht een frisse draai te geven.
Meer recepten in de categorie