Spruit tatin met hertenbiefstuk - Recepten
Wij roepen de PLUS Mini saucijzenbroodjes met houdbaarheidsdatum 10-11-2019 terug.
Lees meer Verberg deze melding

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Spruit tatin met hertenbiefstuk

Spruit tatin met hertenbiefstuk

Spruit tatin met hertenbiefstuk product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
Ca. 60 minuten
Aantal personen
4

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 1 kg droogkokende aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 200 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 120 g suiker
  • 4-6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 150 g roomboter + eventueel extra
  • 1 dl melk
  • mespunt nootmuskaat
  • 4 Veluwse hertenbiefstukken, op kamertemperatuur
  • 1 el (olijf)olie
  • 100 ml rode wijn
  • EXTRA 4 taartvormpjes (8 cm ø) of 1 tarte tatinvorm of 1 springvorm (20 cm ø), bakkwast, rvs (steel)pan met dikke bodem, pureestamper
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 OC. Kook ondertussen de aardappelen in 20 min. gaar.
Breng een pan water aan de kook en kook de spruitjes 30 sec. Laat ze uitlekken in een vergiet. 
Smelt de suiker in de steelpan tot lichtbruine karamel. Verdeel de karamel in een dun laagje over de taartvorm(pjes). Leg de spruitjes met de snijkant in de karamel.  
Steek cirkels uit het bladerdeeg, maak ze iets groter dan de taartvormpjes. Bij een grotere taartvorm plak je de plakjes aan elkaar met een beetje water. Druk dit goed aan. Ga door tot je het juiste formaat hebt. Prik het bladerdeeg in met een vork en leg het deeg op de spruitjes. Haal overtollig deeg weg en druk de randen van het deeg tussen de spruitjes en de rand van de taartvorm(pjes). 
Bak de spruit tatin in de oven in± 15 min. krokant en goudbruin. 
Als de tatin bijna klaar is, pureer je de aardappelen. Meng er beetje bij beetje de 100 g boter door, daarna 1 dl melk. Breng op smaak met de noot muskaat, peper en eventueel zout.  
Breng de hertenbiefstukken op smaak met peper en eventueel zout. Verhit de olie en 50 g boter in een bakpan. Bak de biefstukken in ± 3 min. om en om goudbruin. Leg de biefstukken op een bord, dek af met een bord en laat ze 4 min. rusten. Zet de pan met bakvocht terug op het vuur en voeg de rode wijn toe. Roer de aanbaksels los. Roer er evt. nog een klont boter door. 
Keer de spruit tatin direct om, als deze klaar is, dan komt hij nog makkelijk uit zijn vorm.  
Serveer de spruit tatin en de hertenbiefstukken met de rodewijnsaus en aardappelpuree.

Voedingswaarde

eiwit
35 g
koolhydraten
93 g
vet
50 g
Kcal
975